Koľko šálok kávy denne škodí vášmu zdraviu

 

 Aj vy si občas kladiete otázku, či kávy, ktorú denne vypijete, nie je príliš veľa? Na internete nájdete stovky, až tisíce článkov s touto témou a desiatkami štúdií, ktoré sa snažia vyriešiť túto dilemu.

Jedna z najnovších štúdií, ktorá bola realizovaná vedcami z univerzity South Australia dáva ako jedna z prvých štúdii presnú odpoveď na to, koľko hrnčekov kávy denne je už príliš veľa.

Táto štúdia bola realizovaná na celkom veľkej vzorke 394 tisíc kávičkárov od 37 do 73 rokov. Zameriavala sa hlavne na to, v ktorom bode a teda, pri ktorej káve v poradí, už riziká prevýšia prínos z pitia kávy.

A výsledok? Aby si ľudia udržali zdravé srdce a zdravý krvný tlak, musia obmedziť svoju kávu na menej ako šesť šálok denne.

"Podľa našich údajov bolo šesť bodom zvratu, keď kofeín začal negatívne ovplyvňovať kardiovaskulárne riziko“, uviedla profesorka Hyppönen z University of South Australia. Ak pijete teda 6 a viac kávy denne, zvyšujete riziko srdcových chorôb až o 22%

Vedci taktiež uvádzajú, že príliš veľa kávy môže spôsobiť nervozitu, podráždenosť, ale aj nevoľnosť, čo môže naznačovať, že ste dosiahli svoj denný limit kávy. A samozrejme u každého môže byť tento limit iný, preto je potrebné nepiť viac kávy, ak ste postrehli tieto, alebo podobné príznaky. 

Pri tejto štúdií bolo taktiež zistené, že ľudia, ktorí trpia arytmiou,či vysokým krvným tlakom pijú menej kávy, alebo sa káve úplne vyhýbajú prirodzene. Vyplýva z toho, že naša genetika nás chráni pred niečím, čo by mohlo náš zdravotný stav zhoršiť. Ak vám vaše telo hovorí, že ďalšia šálky kávy nie je dobrý nápad, je potrebné ho poslúchať. 

Odhaduje sa, že na celom svete sa každý deň vypijú až tri miliardy šálok kávy”, hovorí profersoka Hyppönen a dodáva: “ Je nevyhnutné poznať hranice toho, čo je pre vás dobré a čo nie”.

Zdroje:

https://www.unisa.edu.au/media-centre/Releases/2021/excess-coffee-a-bitter-brew-for-brain-health/

https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee#section12

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you

https://www.caffeineinformer.com/7-good-reasons-to-drink-coffee

https://www.thehealthy.com/nutrition/how-much-coffee-you-can-drink-daily/