Čaj náš každodenný..

Kto z nás by ho nemal rád. Čaj je súčasťou našich bežných dní, pre mnohých z nás je to raňajkový nápoj, radi si ho berieme na cesty, do auta, práce, či len tak leňošíme s ním doma pri dobrej knihe. Poznáte čaje a ich blahodárne učinky? Viete prečo je lepšie piť čaj sypaný ako porciovaný? Pripravili sme pre vás krátky prehľad o tomto zdravom nápoji.

 

ČIERNY ČAJ

  • Asi najznámejší zo všetkých čajov, známy hlavne pre svoju vysokú dávku kofeínu, čo je pravda, avšak ak sa obávate, že pitím tohto čaju si príliš zvýšite krvný tlak, vedzte, že to bude trvať len krátkodobo.
  • Čierny čaj obsahuje zdraviu prospešné látky, ktoré sa nazývajú polyfenoly a tie chránia bunky pred poškodením
  • V Nepále čierny čaj považujú za liek na dýchanie, žalúdok i vitalitu.
  • Pridanie mlieka do čaju odľahčí žalúdok, navyše čierny čaj zlepšuje stráviteľnosť mlieka, čo je problém mnohých ľudí trpiacich intoleranciou laktózy. Podľa posledných výskumov však pridanie mlieka do čaju čiastočne zníži jeho blahodarný vplyv na srdce
  • Čierny čaj sa zalieva 100 stupňovov vodou

ZELENÝ ČAJ

  • Zalieva sa 70-80 stupňovov vodou, ktorá pred tým prešla varom
  • Zelený čaj môže byť podávaný niekoľkokrát z rovnakých listov.
  • Zelený čaj má podstatne silnejší účinok ako káva. Obsahuje viac kofeínu a lepšie povzbudí i našu myseľ. Aj preto ho niektorí ľudia môžu piť iba v dopoludňajších hodinách, pretože inak by mohol spôsobovať problémy so spánkom.
  • Zelený čaj je považovaný za najzdravší a má veľa zdraviu prospešných látok a učinkov. Napomáha odbúravať tuky, odvodňuje, obsahuje flourid či množstvo antioxidantov.

BIELY ČAJ

  • Tento lahodný a jemný čaj je veľmi vzácny a na jeho zber je vyčlenených len niekoľko týždňov pred daždivým letným obdobím. Má vysoko regeneračné účinky a vyživuje pleť

ROOIBOS

  • Neobsahuje žiadny kofeín, skvelá alternatíva pre deti, tehotné, či mamičky, ktoré dojčia.
  • Má prijemnú, pre ňho typickú sladkastú chuť.
  • Obsahuje vitamín C a ďalšie prospešné látkymeď, železo, draslík, vápnik a horčík, či množstvo antioxidantov.

OVOCNÉ a BYLINKOVÉ ČAJE

  • ovocné sú ideálne pre detičky, kedže neobsahujú žiadny kofeín a majú prijemnú sladkastú chuť. Jeho zloženie neobsahuje čajové lístky, ale len sušené ovocie. Bylinkové čaje si vieme pripraviť aj doma, z byliniek vypestovaných v záhra. Zalejte mätu, či medovku, ochuťte citrónom a máte chutný nápoj nielen v zime ale chladený aj v lete.

Ideálne je piť čaje v sypanej podobe, pretože viete, že v ňom nájdete celé čajové lístky a nie len odpad, ktorý sa tak často v čajových sáčkoch nachádza. Ale aby sme porciovaným čajom úplne nekrivdili, prezradíme vám pár trikov ako zistiť, ktorý čaj v sáčku nie je na zahodenie.

  1. Po otvorení krabičky s čajom by na spodku nemal byť vidieť čajový prach. Ináč to znamená, že sáčky boli plnené iba čajovým prachom
  2. Ponor čaj do studenen vody. Ak sa napriek tomu zafarbí, čaj obsahuje farbivá.
  3. Nechajte vylúhovať, čierny čaj v kanvičke. Pokiaľ o pár minút spozorujete na jeho povrchu ľahkú „kožku“, čaj je čerstvý. Pokiaľ táto „kožka“ nie je vytvorená, značí to iba jedno, že čaj je starý, pozbieraný pred viac ako dvoma, či tromi rokmi.

Určite najlepšie je pripraviť si čaj do porcelánových a sklenených nádob. Ak hľadáte niečo na domácu pohodu, ideálne sú hrnčeky s integrovaným čajovým sitkom TEAEVE, ak máte túlavé topánky pre vás sme vybrali fľašu FLOWTEA, ktorá má taktiež integrované čajové sitko, ale hlavne aj úchyt na nosenie, či termoobal na udržanie čaju teplého.

 

Zdroje:

https://www.tee.sk/tee/8-VSETKO-O-CAJI/54-DRUHY-CAJOV

https://fitshaker.sk/preco-su-caje-fantasticke-aj-v-lete-5-druhov-pre-zdravie-a-vitalitu/

http://www.e-tea.eu/n/pravda-cierny-caj-je-zdravy-a-zeleny-zdravsi

https://zenvia.sk/magazin/caj-vo-vrecuskach-pit-ci-nepit-odhalte-skutocnu-pravdu/