Kam (nielen) na kávu na Liptove

Už tretí rok za sebou sa pravidelne nachádzam v Liptovskom Mikuláši aj z pracovných aj súkromných dôvodov. Za ten čas som tu mala možnosť spoznať pár skvelých miest, kde si vychutnáte dobrú kávu, či dobré jedlo alebo sa zabavíte s vašimi detičkami. Nebude to žiadny rebríček, je to len pár tipov, ktoré mi prirástli k srdcu na Liptove a ktoré určite očaria aj vás.

Diera do sveta – je malé kníhkupectvo, ale nehľadajte v ňom klasické mainstreamove knihy ako v bežných kníhkupectvách. Ja som tam objavila pár zaujímavých kníh pre deti, ktoré som nikde inde pred tým nevidela. Ale v každom prípade som toto miesto objavila cez ich kávu ako to nazval môj svokor – „ káva z okienka“ Kávičku si tam môžete kúpiť z vonkajšej strany budovy pri okienku a vziať si ju so sebou alebo vypiť ak je vonku pekne, aj pri stoloch. A ja si ju vychutnávam stále tam.. A navyše ju dostanete naservírovanú ako od starkej. V krásnych „retro“ šáločkách. A to sa mi na tom asi páči najviac. A teda kávička je skvelá, len aby som nezabudla.

Aurelica coffee – je lokálna pražiareň kávy s malou kaviarničkou. Síce som toto miesto návštívila len párkrát, keďže predsa len s dieťatom hľadám miesta, kde sa vie zabaviť aj ono. Ale káva tam chutí božsky. A tie koláčiky.. Takže ak ste fajnšmekri na kávu, určite tam zájdite. Kaviareň sa nachádza v malej „Baťovej“ uličke, kde sa dostanete z Hlavného námestia.

Krčma Váh – na tomto mieste som teda kávu nepila. Ale môj manžel si nevie vynachváliť miestne pivá, ktorých je v tejto moderne zrekonštruovanej krčmičke na výber dosť. Príjemné prostredie aj obsluha a za mňa ten najlepší citrónový radler, aký som kedy pila.

Kaviareň Pianko – máme ju na skok od bytu, takže sme tam pomerne často. Detské ihrisko to istí. Príjemné prostredie ako u „suseda na dvore“, chutná káva, dobré pivo a ak vás chytí hlad, viete si tam dať tiež niečo malé pod zub.

ABC štúdio – ak hľadáte aj vy hlavne baby-friendly miesta, mám tu ešte pre vás tip na kaviarničku s ihriskom, blízko centra. Deti sa vybláznia na dvore a vy si môžete dať jeden zo skvelých cheescake-ov a dať si k nemu chutnú kávu. Ak počasie nebude najlepšie, deti sa vedia zahrať aj vnútri v peknom detskom kútiku.

A ešte pár tipov, kde sa určite na Liptove zastavte.

  • Ak sa chcete dobre najesť nevynechajte Restart burger v centre mesta.
  • Ak chcete aby sa vaše deti vyšantili do sýtosti, určite si vyhraďte jeden deň na Vilu Betulu.
  • Ak chcete stráviť deň aj v prírode, tak s deťmi určite zvládnete túru - prechádzku na Mlyny Oblazy
  • Ak sa chcete okúpať a nie ste úplne fanúšikom miestnych aquaparkov, tak my sme skôr v zime za wellness hotel Permon v Tatrách a v lete za Liptovskú Maru (skvelé miesta pri vode objavíte zo smeru od Palúdzky). 
  • Určite zájdite do Vlkolínca
  • a hlavne si to užite, Liptov je jedno nádherné miesto, kde sa dá stále vracať a vždy objavíte niečo nové.

 

Adela, Delante.sk